Vad är dramapedagogik?
“Dramapedagogik kännetecknas av processinriktade undervisningsformer med en mångfald skapande metoder och ett demokratiskt ledarskap, där deltagarna i icke-verbala och verbala handlingar agerar tillsammans och ger känslor och tankar kroppslig form. Arbetet riktas inåt mot gruppen eller syftar till möte med en publik. Upplevelser och reflektion kring upplevelserna har i drama en existentiell dimension och kan leda till insikter om jaget, om roller och relationer, om samhälleliga maktförhållanden och mänsklighetens villkor.” - Anita Grünbaum
Mia Marie Sternudd, universitetslektor på Karlstads universitet, har beskrivit dramapedagogik utifrån fyra olika perspektiv.
Personlighetsutvecklande perspektiv
Konstpedagogiskt perspektiv
Holistiskt lärandeperspektiv
Kritiskt frigörande perspektiv
Indelningen hjälper till att definiera vilken strävan och vilket mål arbetet har i olika sammanhang.
Dramapedagogiken ger mig både verktyg och metoder för hur jag på flera olika sätt kan skapa reflektion och handling hos deltagare. Arbetet utgår ifrån ett demokratiskt ledarskap, är grupprocessinriktat och fokuserar både på individens utveckling i gruppen och på gruppen som helhet och dess dynamik. Genom exempelvis gestaltning, improvisationsteater och dans/rörelse, utvecklas samarbete, interaktion och reflektion i gruppen. Bredden på uttrycksformerna jag erbjuder deltagarna möjliggör för nya upplevelser, tankar och insikter att landa i oss på fler sätt än via den traditionella vägen, alltså genom läsning och lyssnande. Alla är vi olika och tar till oss nya insikter på olika vis, och det känns viktigt för mig som dramapedagog att utgå ifrån och att värna och vörda det.
För mig är ett nyfiket och prestigelöst förhållningssätt i det pedagogiska arbetet viktigt.
Min ambition är att mina workshops och kurser ska vila på ett tryggt, respektfullt och inkluderande klimat, vilket är ett aktivt och kontinuerligt arbete för mig som pedagog att se till att skapa för mina deltagare. Varje grupp är unik och behöver olika vergtyg och ingångar.
Att vara flexibel gällande innehåll i mina pass ser jag som självklart då grupper önskar behandla olika frågor, ämnen och tematik. Jag lägger upp mina workshops och kurser efter era önskemål och förutsättningar för att det ska ge er så mycket som möjligt.
Varmt välkommen att fråga frågor och boka workshops/kurser.